Jajko w sałatce zwiększa wchłanianie karotenoidów

9 czerwca 2015, 06:19

Dodanie jajka do sałatki z dużą ilością warzyw to skuteczna metoda zwiększenia wchłaniania karotenoidów, czyli rozpuszczalnych w tłuszczach związków, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny.



Bioaktywny związek z kawy opóźnia początek cukrzycy

7 września 2017, 11:53

Kafestol, diterpen z kawy, opóźnia wystąpienie cukrzycy typu 2.


Najczulszy detektor ciemnej materii zarejestrował niezwykłe sygnały. Fizycy nie wiedzą, czym one są

18 czerwca 2020, 05:48

Fizycy pracujący przy najbardziej czułym eksperymencie poszukującym ciemnej materii poinformowali o zarejestrowaniu nietypowych sygnałów. Istnieją trzy interpretacje tego, co zauważono. Ta najmniej interesująca, to wystąpienie zanieczyszczenia. Pierwsza mówi o nieznanych właściwościach neutrin. Druga dopuszcza, że po raz pierwszy zdobyto dowód na istnienie aksjonu, hipotetycznej cząstki tworzącej ciemną materię.


Jak wydłużyć sobie życie? Mniej jeść czy czasem urządzić głodówkę?

10 października 2024, 09:24

Od niemal 100 lat kolejne badania laboratoryjne pokazują, że zwierzęta, które jedzą mniej lub jedzą rzadziej, żyją dłużej. Naukowcy próbują zrozumieć zarówno mechanizm tego zjawiska, jak i opracować metody najlepszego zaimplementowania go u ludzi. Na łamach Nature opublikowano właśnie wyniki ważnych badań, jakie naukowcy z The Jackson Laboratory i ich współpracownicy, przeprowadzili na niemal 1000 myszach, które były karmione różnymi dietami. Myszy dobrano tak, by były genetycznie różnorodne, co miało oddawać zróżnicowanie genetyczne ludzkiej populacji.


Diabulimia: niebezpieczne odchudzanie

20 czerwca 2007, 14:03

Zaburzenia odżywiania przyjmują różną postać. Zdarza się, że występują także u skądinąd poważnie chorych osób, np. cukrzyków. Gdy diabetyk przestaje przyjmować insulinę, by stracić na wadze, mamy do czynienia z tzw. diabulimią.


Nanorurkowe chipy coraz bliżej

10 grudnia 2009, 11:14

Inżynierowie z Uniwersytetu Stanforda stworzyli najdoskonalsze i najbardziej wydajne układy scalone wykorzystujące węglowe nanorurki. Uczonym udało się wyeliminować niedoskonałości, które przyczyniały się do powstawania spięć w obwodach.


Wysokobiałkowe śniadanie ogranicza zachcianki

20 maja 2011, 12:41

Zjedzenie śniadania, a zwłaszcza śniadania bogatego w białka zwiększa sytość i zmniejsza głód odczuwany w ciągu dnia. Za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) naukowcy z University of Missouri ustalili, że taki posiłek ogranicza sygnały z mózgu kontrujące apetyt oraz jedzenie motywowane nagrodą.


Internet Explorer - najlepszy i najgorszy

26 lipca 2013, 14:51

Badania nowych wersji głównych przeglądarek, Internet Explorera 10, Firefoksa 20.0.1, Chrome'a 26 i Safari 5.1.7, przyniosły bardzo dobre i bardzo złe wieści dla Microsoftu. IE okazał się najlepszy pod względem ochrony prywatności użytkownika i najgorszy w kategorii ochrony komputera przed zagrożeniami


Kolejna małpia akuszerka

18 kwietnia 2016, 12:15

Ponieważ małpy przeważnie wydają młode na świat nocą, dzięki czemu mogą się schować przed wzrokiem drapieżników, dotąd przez brak informacji naukowcy sądzili, że samice rodzą w samotności. Ostatnio jednak po kilkudziesięciu latach obserwacji udało im się nie tylko dostrzec rodzącą w dzień rokselanę złocistą, ale i pomagającą jej inną samicę - położną.


Diety niskowęglowodanowe wiążą się z wyższym ryzykiem migotania przedsionków

7 marca 2019, 11:42

Dieta niskowęglowodanowa może zwiększyć ryzyko migotania przedsionków (ang. atrial fibrillation, AF).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy